Wakers van de informatievoorziening

Willem Klop koos niet bewust voor een carrière in de informatievoorziening, maar heeft er nooit spijt van gehad. Sinds 1986 was hij werkzaam bij het ministerie van Financiën en heeft hij zijn vakgebied flink zien veranderen. Van papieren archieven tot digitale informatievoorziening en van departementaal naar interdepartementaal werken.

In april 2017 deed zich een nieuwe ontwikkeling voor op het gebied van Documentaire Informatie Voorziening (DIV). De DIV-afdelingen van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Financiën voegden zich bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en werden onderdeel van Doc-Direkt.

Willem Klop is 51 jaar oud, getrouwd en heeft een dochter van 14. Hij woont met zijn gezin op een woonboot die hijzelf bouwde. Hij sport graag en fokt paarden als hobby. “Het begon ooit toen we een hengst met goede kwaliteiten zochten om onze merrie te dekken. Intussen zijn we drie generaties verder en zet het laatste veulentje de bloedlijn voort”.

Willem Klop
Beeld: ©Doc-Direkt / Martien Versteegh

Kracht en kwetsbaarheid

“Paarden zijn bijzonder door hun kracht en kwetsbaarheid. Ik wil harmonie bereiken zodat ze uit vrije wil onderwerpen en stel daar liefde en zorg tegenover.” Eigenschappen die Willem ook in zijn werk gebruikt. Hij kijkt graag naar de groepsdynamiek om te zien wie wat kan. Hoewel hij harmonie prettig vindt, daagt hij graag zijn collega’s tot het uiterste uit om het maximale te bereiken.

Transitie

Sinds de transitie is er niet veel veranderd voor de medewerkers van het ministerie van Financiën. “Het ministerie werkt liever op de vertrouwde wijze en heeft de medewerkers graag in fysieke nabijheid”. In de tussentijd zijn er gezamenlijke klussen geweest voor Doc-Direkt, waardoor de collega’s elkaar langzaamaan leren kennen. Willem verwacht dat op deze wijze Doc-Direkt steeds meer een eenheid wordt.

Kuddedieren

Bij sommige collega’s voelt Willem nog steeds een beetje weerstand tegen de nieuwe situatie. “Hierin lijken mensen net op paarden, want een bekende kudde voelt veiliger aan.” Het loslaten van zijn ministerie en collega’s is spannend, maar zelf staat hij er positief in. “Ieder talent versterkt de groep in zijn totaal en uiteindelijk vindt iedereen zijn plek binnen een organisatie”.