"De kwaliteit wordt steeds beter"

“Op de lagere school wist ik al dat ik iets met geschiedenis ging doen, ik ben altijd geïnteresseerd geweest in historie.” Aan het woord is Stef Buytendijk, coördinator bij de afdeling Bewerken. “Ik doe de materiële en inhoudelijke controles op archieven, zodat de archieven door het Nationaal Archief worden goedgekeurd.”

Stefs ouders hadden een groothandel in verf, behang en autolakken. Na een jaar taxichauffeur te zijn geweest is hij voor halve dagen in de zaak gaan werken. Naast zijn werk heeft hij een MO-A akte geschiedenis gehaald. “Mijn vader had graag gehad dat ik in de zaak kwam werken, maar hij zag wel dat dat niet aan mij besteed was. Toen ik klaar was met die opleiding lukte het me echter niet om een passende baan in het onderwijs te vinden. Ik vond toch een leuke baan: bij het Rijksarchief in Limburg. Ik heb daar samen met een collega een kloosterarchief bewerkt in het kader van mijn opleiding tot middelbaar archiefambtenaar aan de Rijksarchiefschool. Stukken perkament uit de periode van de 14e tot 19e eeuw. Veelal juridische stukken geschreven in Middelnederlands. Lastig te lezen, maar gaandeweg maakte ik me dat eigen. Een prachtig kijkje in het verleden.”

Beeld: ©Doc-Direkt / Edward Nieuwkerk

Over naar Doc-Direkt

Stef ging daarna werken voor het ministerie van Justitie en werd vervolgens hoofd van de afdeling semi-statisch archief- en depotbeheer van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Toen die werkzaamheden overgenomen werden door Doc-Direkt, vroeg mijn leidinggevende of ik meewilde. Dat heb ik gedaan en ik werd teamleider Beheer voor Doc-Direkt in Den Haag.”

Kwaliteitsniveau

In 2013 ging Stef voor de afdeling Bewerken in Rijswijk aan de slag waar hij onder meer kwaliteitscontroles voor het IND-archief uitvoerde. “Ik controleerde de dossiers: op slordigheden, of er geen nietjes inzaten, of de foto’s in aparte mapjes waren gedaan en of het voorlopige dossiernummer klopte. Fouten besprak ik met de medewerkers en dat werkte goed. Gaandeweg gaat het dan steeds beter. Als een medewerker een bepaald kwaliteitsniveau heeft bereikt, dan houdt hij dat vast. Die werkwijze hanteer ik nu nog steeds.”

Geschiedenis

Zijn liefde voor geschiedenis is nog altijd springlevend. In zijn vrije tijd leest hij graag historische boeken. “Geert Mak vind ik fijn schrijven. Maar ik lees ook over andere onderwerpen, zoals filosofie. Dat zorgt ervoor dat je met een bepaalde afstandelijkheid naar zaken leert kijken. Hoewel de leeftijd daar misschien ook toe bijdraagt. Mij valt in ieder geval op dat ik als opa het opgroeien van ons kleinkind, waar we een dag in de week oppassen, veel bewuster ervaar dan vroeger bij mijn eigen kinderen." Een mooie ontwikkeling.  

Joodse nalatenschap

Sinds juli is Stef coördinator op het archief van Memories van Successies van de Belastingdienst. ”Die Memorie van Successie gaan over de belasting die de Staat heft op het vermogen van iemand na overlijden. Het zijn gewilde archieven voor mensen die geschiedenis studeren of genealogisch onderzoek doen. Je kunt de familiegeschiedenis bekijken ‘Wat was dat voor iemand’. Het archief bevat ook de Memories van Successie van Joden. Deze worden apart bewerkt. Dit is natuurlijk van belang gelet op de historische waarde. Ik doe de inhoudelijke controle daarbij.”

De inhoud is niet saai

Zijn vader had dat goed gezien: dit is het juiste werk voor Stef: “Het is gewoon een leuk vak. Archief ziet er wellicht saai uit maar de inhoud is vaak interessant. Binnenkort ga ik een andere klus doen met meer inhoudelijke verantwoordelijkheid. Ik ga mensen begeleiden en opleiden bij hun werkzaamheden. Ook daar heb ik veel zin in.”