"Amper tijd om stil te staan"

Ze heeft nu een baan bij de overheid waarvan ze altijd had gedacht dat dat stoffig en niet dynamisch zou zijn. Een vriendin werkzaam bij het ministerie van Defensie wist haar van het tegendeel te overtuigen en te solliciteren bij Doc-Direkt. Het ging om een functie die bij haar werkzaamheden aansloot en ze werd uitgenodigd. Sinds 16 januari 2017 is Marie-José werkzaam als relatiebeheerder bij Doc-Direkt.

“Het is juist dynamisch, ik heb amper tijd om stil te staan. De clichés bij de overheid ‘Ze zijn traag’ gaan misschien wel op, maar hebben een soort degelijkheid en dat is eigenlijk wel goed. De werkzaamheden die ik voorheen deed hadden vaak een vluchtig en trendgevoelig karakter.”

Marie-José Bussing
Beeld: ©Doc-Direkt / Edward Nieuwkerk

Een berg aan ervaring

Marie-José heeft bij verschillende publieksuitgevers zoals de Donald Duck en Libelle gewerkt in de functie van accountmanager en strategisch marketingadviseur. ”Als het om relatiemanagement gaat tussen opdrachtgever en interne organisatie breng ik meer dan 15 jaar ervaring en kennis mee en is niets is me te gek, nou ja bijna niets dan.” Natuurlijk was het wel even omschakelen van uitgeverij naar de Rijksbrede interne dienstverlener Doc-Direkt. Maar in grote lijnen is relatiebeheer overal hetzelfde. "Het gaat vooral over het onderhouden, verdiepen en verstevigen van duurzame klantrelaties die bijdragen aan de waardecreatie van de organisatie. Je bent de tussenpersoon tussen de interne en externe organisatie. Wat mijn werk bij Doc-Direkt anders maakt dan eerdere banen, is dat ik niet eerder met archieven gewerkt heb. De vragen zijn anders en zijn best complex. Laatst kregen wij een verzoek van een organisatie met een F-schijf vol data die ook gearchiveerd moet worden, dan spreken we van Big Data. Wij gaan kijken hoe wij ook hierbij van dienst kunnen zijn.”

Van hot naar her

“Om de klanten van Doc-Direkt te bezoeken ben ik regelmatig onderweg en reis door het land. Ik ben het aanspreekpunt voor de accounts van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Defensie, Infrastructuur & Milieu, Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en de Raad voor de Kinderscherming.” De standplaats van Marie-José is het Beatrixpark in Den Haag. “Je rolt een organisatie binnen waar het werk al op je ligt te wachten. Regelmatig overleg tussen de relatiebeheerders is belangrijk en dat moeten we strak organiseren, omdat we alle drie veel buiten de deur zijn.”

"Relatiebeheer gaat over het onderhouden, verdiepen en verstevigen van duurzame klantrelaties."

Inwerktraject

Het inwerktraject bevalt haar goed. Ze krijgt nog een bijscholingscursus op maat voor niet-archivarissen. “Ik kan niet anders zeggen dan dat iedereen me een enorm warm en hartelijk welkom heeft geheten. Ik heb met diverse onderdelen kennisgemaakt en veel enthousiaste mensen gesproken die zeer betrokken zijn bij hun vak.”