"De eeuwigheid kijkt met ons mee"

Hij rolde eigenlijk per toeval de wereld van archiefvorming en digitale informatievoorziening (DIV) in. Hij is opgeleid in het vak van sluitende begrotingen en administraties. Maar na zijn eerste baan in de archiefwereld als hoofd DIV bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, keerde hij met zekere regelmaat weer terug naar die wereld. En nu is André Dijkhuijs directeur van Doc-Direkt.

Andre Dijkhuijs - directeur Doc-Direkt
Beeld: ©Doc-Direkt / Martien Versteegh

“Het is geen toeval dat ik in een rijksmonument woon en ik geloof ook niet dat het toeval is dat ik elke keer weer uitkom bij dit vakgebied. Ik heb iets met erfgoed. Het voelt voor mij of de eeuwigheid met je meekijkt.” Van 2006 tot 2010 was André lid van de commissie Archieven van de Raad voor Cultuur. “We hielden ons bezig met selectielijsten: wat bewaren we wel en wat niet. Je denkt dan na over wat je als cultureel erfgoed beschouwt. Wat moet behouden blijven? Dat is toch prachtig!”

Uitdagende ontwikkelingen

Wat André zo mogelijk nog méér aanspreekt in het vak is de enorme ontwikkeling die het doormaakt. “Van papier naar digitaal klinkt eenvoudig. Maar eigenlijk weten we nog steeds niet precies wat dit werkelijk inhoudt. De ontwikkelingen van de techniek gaan razendsnel en hebben tegelijkertijd nog allerlei tekortkomingen. Daar ligt een heel spannende uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat archieven niet alleen bewaard, maar ook goed doorzoekbaar en toegankelijk blijven? Nu én in de toekomst.”

Marathons

André is een hardloper. Hij heeft in totaal vijftien marathons in de benen en loopt bijna elk jaar in ieder geval een halve marathon. Als de blessures het toelaten tenminste. “Als ik helemaal niet kan lopen, is er geen land met me te bezeilen,” geeft hij lachend toe. “Ik moet bewegen. Ik was altijd redelijk snel: een sprintende duurloper, zou je kunnen zeggen. Mijn snelste marathon ooit liep ik in Berlijn. Maar de Berenloop op Terschelling vind ik zelf mijn beste tijd. Dat is een heel zware loop door duinen en over strand. Maar zó mooi. Ik liep hem in drieënhalf uur!” Een doorzetter dus. “Ja, dat ben ik geloof ik wel. Ik zoek niet alleen de uitdaging van die lange lopen, ik wil ook graag snel zijn. Dat zie ik terug in mijn werk. Soms gaan de dingen me niet snel genoeg. Dat maakt me weleens wat ongeduldig. Richting anderen, maar vooral ook richting mezelf.” Hij heeft de lat hoog liggen en streeft naar kwaliteit.

“Ik geloof dat wij – door ons werk zo goed mogelijk te doen – klanten naar ons toetrekken"

Kwaliteit voorop

“Ik geloof dat wij – door ons werk zo goed mogelijk te doen – klanten naar ons toetrekken. Een mooi voorbeeld daarvan zien we nu: de taken en medewerkers op het gebied van digitale informatievoorziening van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Financiën komen per 1 april naar Doc-Direkt. We zijn lang met dat traject bezig geweest. Dat betekent dat we goed voorbereid zijn en elkaar al goed kennen. Met deze stap kunnen we laten zien dat dat werkt en dan volgen er ongetwijfeld andere aansluitingen. Ik ben niet van de grote klap. Ik geloof in kleine stapjes zetten. Dat is vermoedelijk de sprintende duurloper in mij.”