Gekwalificeerde Elektronische Handtekening

Wil jij als rijksambtenaar je stukken digitaal afdoen? Vanaf nu kan dat met de officiële gekwalificeerde elektronische handtekening. Deze digitale handtekening is in alle landen van de EU geaccepteerd als vervanging van de natte handtekening.

PKI overheid-certificaat
Beeld: ©Doc-Direkt / Logius

De door Doc-Direkt aangeboden digitale handtekening werkt met het PKIoverheid-certificaat. Dat is een computerbestand dat werkt als een digitaal paspoort. Als iemand een website, e-mail of document wil bekijken, dan controleert zijn webbrowser of het e-mailprogramma of het bijbehorende certificaat. Door elkaar te identificeren verklein je de kans dat iemand zich voordoet als een ander en zo wordt de veiligheid dus gewaarborgd. Het is hét officiële gekwalificeerde elektronisch certificaat dat goedgekeurd is voor gebruik binnen de overheid.

‘De gekwalificeerde elektronische handtekening zat al een tijdje in de pijplijn, maar door de coronacrisis is de ontwikkeling en uitrol vele malen sneller verlopen. We hebben echt een explosief aantal aanvragen gekregen. Met een dedicated team kunnen we de afhandeling van alle aanvragen goed aan’, aldus productowner Ahmed El Attabi van Doc-Direkt.

Hoe het werkt

Als gebruiker teken je eenvoudig je documenten met behulp van je telefoon en vinger of gezichtsherkenning. Omdat je plaats en tijdsonafhankelijk werkt, levert het al snel een tijdwinst op in je werkzaamheden. Bovendien blijven (belangrijke) papieren documenten veilig in het systeem waarin je werkt.

Deeqa Gelle Yasin, Functioneel Beheer Doc-Direkt, zet de voordelen en het gebruiksgemak nog eens op een rij: ‘Je hebt geen software nodig op je desktop, je zet een handtekening eenvoudig vanuit je thuiswerkplek of elders. Je kan documenten met meer personen tekenen. Dit kan dan parallel, als de volgorde onbelangrijk is, of serieel als de volgorde wel belangrijk is. Je kunt bulk signen. Handig wanneer je een groot aantal documenten moet tekenen, dan kun je ze allemaal tegelijkertijd tekenen met een vingerafdruk.’

Is de digitale handtekening in jouw organisatie nog niet uitgerold en ben je als organisatie geïnteresseerd in gecertificeerde digitale handtekening en gemachtigd om aanvragen te doen namens jouw organisatie?

Neem contact op met relatiebeheer van Doc-Direkt.