Directeur Doc-Direkt enthousiast sponsor programma SRN

“Samen de schouders eronder, pragmatisch de problemen die er zijn op de noordelijke arbeidsmarkt oplossen, daar geloof ik in. Als we het eerst moeten hebben over governance, geld en medezeggenschap, dan kun je beter gelijk ophouden, dat werkt niet”.

André Dijkhuijs, directeur van Doc-Direkt en sponsor van het programma SRN, voelt zich zeer betrokken bij de noordelijke arbeidsmarkt. Hij kent en herkent in zijn eigen organisatie enerzijds de problemen en anderzijds de kansen die er liggen.

DocDirekt heeft naast de noordelijke vestiging in Winschoten, ook kantoren in Apeldoorn en Den Haag en werkt met ruim 300 medewerkers aan archivering en ontsluiting van documenten van de Rijksoverheid.

Druk op de arbeidsmarkt

“Net als vele organisaties in deze regio zie ik druk aan de onderkant van de arbeidsmarkt, waar het werk verdwijnt, en krapte aan de bovenkant, waar steeds meer werk is maar waar weinig mensen beschikbaar zijn. In het Noorden is dat probleem groter dan in het Westen. Jongeren gaan naar Groningen voor hun studie, maar zodra ze het laatste biertje op hun diploma-uitreiking hebben gedronken pakken ze hun biezen en zijn ze weg. We moeten iets bedenken, waardoor we ze vast kunnen houden. Door hen gezamenlijk een loopbaanperspectief te bieden bijvoorbeeld”.

Dit gezamenlijke loopbaanperspectief kan ontwikkeld worden binnen het programma SRN. “Ik zie dat we allemaal met hetzelfde worstelen. Maar samen kunnen we dit soort problemen oplossen. Immers, het programma, dat zijn wij. We dragen zelf bij en daarom zal het lukken”.

“ Het programma, dat zijn wij”

Beeld: ©Doc-Direkt / Martien Versteegh

Pieken in de productie

Kansen ziet hij ook volop. “Bij Doc-Direkt hebben we soms ineens pieken in de productie. Er moet dan binnen korte tijd volume worden gemaakt en dan heb ik gewoon handjes nodig. Stel dat een andere organisatie die handjes kan leveren? En dat we de capaciteit die er is bij de aangesloten organisaties zo gerichter gaan inzetten?”.

Vorig jaar nog nam André vanwege een voorziene piek in werkzaamheden contact op met de lokale politiek. Enkele tientallen mensen die in de bijstand zaten werkten op tijdelijke basis de piek in de productie voortvarend weg. “Ik heb genoten van dat project. Wat een harde werkers, wat een spirit. Ik was echt onder de indruk. We nodigden deze groep naderhand nog uit voor de kerstborrel.

De meesten hadden dat in jaren niet gehad, of zelfs nog nooit meegemaakt. Ze waren zo dankbaar en brachten ook meteen de sfeer er in. Schitterend”.