Big-data-analyticsplatform bij Kennisnetwerkdag

Open data, het delen van kennis en duurzaam toegankelijke overheidsinformatie waren onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de tweede bijeenkomst Kennisnetwerk Rijk aan Informatie. Fiona Atighi van Doc-Direkt was aanwezig om – samen met Arjan Duinkerk van SSC-ICT–  te vertellen over een big-data-analyticsplatform.

Big data
Beeld: ©Doc-Direkt / Vectorstate

Dat big-data-analyticsplatform is het resultaat van de kruisbestuiving van de expertises van Doc-Direkt en SSC-ICT. Het helpt bij het verkrijgen van de juiste informatie uit de grote berg van informatie. Op dit moment worden al diverse informatiebronnen en informatiesystemen gekoppeld aan het platform, bijvoorbeeld  van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Financiën.

Supersearch-mogelijkheid

Het platform biedt de mogelijkheid om grote informatiebronnen gecombineerd doorzoekbaar te maken. Bij een informatieverzoek hoeft dus niet meer apart in een documentmanagementsysteem, een e-mailapplicatie en bijvoorbeeld een zaaksysteem gezocht te worden. Wob-support (ondersteuning bij Wob-verzoeken) is een gerichte dienst die met behulp van dit platform kan worden uitgevoerd. Deze ‘supersearch-mogelijkheid’ is al realiseerbaar en brengt voor het zoeken en vinden van informatie een significante tijdsbesparing met zich mee. Door de koppeling van meerdere bronnen kan de zoekfunctie steeds meer verbeteren, ontstaat meer inzicht en overzicht waardoor de mogelijkheden voor big-data-analyse alleen maar toenemen. Een doorkijkje naar de toekomst, waar veel deelnemers aan de workshop erg enthousiast van werden!

Lees het volledige verslag van deze boeiende dag op de site van het Nationaal Archief.