De waarde en waarheid van archieven

Openheid van zaken geven als overheid is een groot goed. Maar: dat kan alleen als je je informatiehuishouding op orde hebt. Als je ervoor zorgt dat je informatie duurzaam toegankelijk is. Hoe je dat doet? Door te archiveren. Maar dan wel archiveren 3.0.

Archief 3.0
Beeld: ©@Doc-Direkt / i-Stock

Medewerkers van het Nationaal Archief schrijven blogs waarin zij ingaan op alle aspecten van duurzame toegankelijkheid. Suzi Szabo schrijft een aflevering over George Orwells roman 1984 en de waarde van archieven en archiveren.

Als Szabo aan vrienden uitlegt waarom ze bij een archief werkt, gebruikt ze dit boek vaak als voorbeeld. Om te illustreren dat je geen democratische samenleving kunt hebben zonder archieven. Want democratie bestaat alleen als de overheid transparant is en door burgers ter verantwoording geroepen kan worden over haar handelen.

Lees haar blog.