Archieven helpen ons niet te vergeten

Tussen 2009 en 2014 heeft de locatie Winschoten van Doc-Direkt, in opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), archieven bewerkt die deel uitmaken van de erfgoedcollectie van de Tweede Wereldoorlog.

Deze archieven laten duidelijk zien hoe de bezetter zich nietsontziend de bezittingen van Joodse Nederlanders toe-eigende. Dit gebeurde met hulp van een gestroomlijnde organisatie, waar diverse prominente Nederlanders, die met Duitsland sympathiseerden, onderdeel van uitmaakten. De spil in deze immense machinerie was Omnia Treuhandgesellschaft m.b.H.


Publicatie

Dit archief is van groot belang, omdat de activiteiten van Omnia grote invloed hebben gehad op de Joodse gemeenschap in Winschoten, de plaats waar de archieven uiteindelijk ook zijn bewerkt. Omdat we dit schrijnende verhaal graag willen delen, hebben we er een publicatie van gemaakt, die u nu kunt downloaden.