09 november Hotspots: maatschappelijke antenne

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Dudok Studio

Hofweg 1A, Den Haag

Een brand in een historische binnenstad, de ramp met de MH17 en de discussie over Zwarte Piet. Het zijn hele verschillende gebeurtenissen, maar in alle gevallen met impact in de samenleving: lokaal of nationaal.

Herdenking MH17 op Schiphol
Beeld: Roman Boed
Herdenking MH17 op Schiphol

In de terminologie van de nieuwe waardering- en selectiemethodiek zijn het ‘hotspots’: gebeurtenissen die een intensieve interactie tussen overheid en burger of tussen burgers onderling veroorzaken. Gebeurtenissen die zorgden voor flinke maatschappelijke beroering.

Een hotspot?

De nieuwe selectiemethodiek bepaalt dat archiefbescheiden die betrekking hebben op een dergelijke hotspot in aanmerking komen voor permanente bewaring. Het identificeren van hotspots is dus vergelijkbaar met het uitsteken van een maatschappelijke antenne: wat gebeurt er? En valt dit te documenteren en archiveren?

Erika Hokke verzorgt de sessie. Ze is archivaris en werkt onder de bedrijfsnaam STROOM in. Zij stelde voor de VNG de maatschappelijke trendanalyse op, die als basis heeft gediend voor de nieuwe gemeentelijke selectielijst. Ook begeleidde ze de gemeente Deventer bij het opstellen van de lokale hotspot- en trendanalyse.  

Doc-Direkt café

Tijdens het Doc-Direktcafé gaan we in op de rol van een hotspotanalyse in de nieuwe methodiek van waardering en selectie. Wat is een hotspot? Hoe bepaal je of een gebeurtenis een ‘hotspot’ is? En als je een hotspot hebt geïdentificeerd, hoe bepaal je dan welke archiefbescheiden uitgezonderd worden van vernietiging?  

Aanmelden

Graag aanmelden via doc-direktsecretariaat@minbzk.nl. We houden u vanaf dat moment ook op de hoogte van toekomstige Doc-Direktcafé's.